4

юли

ribbon

Бургас съживява туристическото влакче около солниците

Трите бургаски езера могат да станат туристическа атракция

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Предстои възстановяването на туристическото влакче за разходка из бургаските солници и Атанасавското езеро, обяви местният клон на Българското дружество за защита на птиците /БЗДП/. Позабравената в последните няколко години атракция е част от голям проект за превръщане на трите бургаски езера – Атанасовско, Вая и Мандра в туристически обекти.

Това стана на проведената работна среща за обсъждане на възможностите за туризъм около езерата областната управа. Тя бе организирана от Българска фондация биоразнообразие (БФБ) и БДЗП и в нея участваха представители на община Бургас, РИОСВ, Регионален музей – Бургас, Черноморски солници, Българска орнитологична централа, рибарските дружества, екологични организации и др.

БФБ представи 16 избрани места, които имат потенциал да се развиват в различна посока – като места за наблюдение на птици (укритието и „Точката” на Атанасовско езеро, укритието в ез.Вая, до което се стига с лодка от пристана в Долно Езерово), места за пикник и разходка (Лале баир, устието на р. Изворска, Казак баир – и трите край Мандра), археологическите обекти и разкопки край Бургаските минерални бани, Солната нива, Форос и Дебелт, за спортен риболов (гребен канал до с.Константиново край Мандра) и др.

По време на дискусията натежаха мненията на експертите, че на този етап усилията трябва да бъдат насочени към по-популярните и вече познати и посещавани места, като целта е те да станат още по-атрактивни за бургазлии, да предлагат нови и интересни възможности и да привличат повече посетители.

Друго предложение бе да се развиват само местата, които имат стопанин и някой отговаря за тяхната поддръжка, охрана и почистване. Важно е да има обща визия кое място как ще се развива и за какъв тип туристи ще е предназначено – за семеен туризъм, за специализирани групи, за пешеходен туризъм, за достъп с кола и това да бъде добре комуникирано, за да няма разминаване в очакванията на бъдещите посетители.


Подобни публикации