5

апр

ribbon

Бургас прави жилища за деца с увреждания

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Пет модерни центъра за настаняване от семеен тип, в които да бъдат настанени деца с увреждания започва да строи от лятото община Бургас. Вече са определени пет терена, разположени в три жилищни района на града – квартал Ветрен, жилищните комплекси „Лазур” и „Меден рудник”. Осигуреното финансиране по програма „Регионално развитие” е около 3 млн. лв.

Център за настаняване от семеен тип е социална услуга от резидентен тип, която предоставя жизнена среда за пълноценно израстване и развитие на деца с увреждания. В него се създава среда, близка до семейната, при която децата получават необходимата им индивидуализирана грижа и подкрепа за личностно съзряване и изграждане на умения за самостоятелен и независим живот.
Във всеки център ще има възможност за настаняване на 12 деца и младежи, с опция за спешно настаняване на още 2. 30 % от местата са предвидени за потребители в инвалидна количка. Затова целият сграден фонд, оборудването и дворовете ще са адаптирани към нуждите на тази специфична група. За всеки център се предвижда персонал от по 11 души.


Подобни публикации