23

май

ribbon

Бургас поиска и “Морска администрация”

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Освен Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, Бургас иска още една агенция – “Марска администрация”, както и Държавно предприятие „Пристанищна Инфраструктура” да бъдат преместени от столицата в него. Това стана днес на среща в общината с участието на граждански и съсловни организации, синдикати, големи предприятия,

В специална декларация участниците в срещата излагат аргументите си в полза на предложението. Сред тях са:

- Регионът е с традиции в морското дело, като първото военноморско училище в България е създадено в Созопол през 30-те години на миналия век.
- До 2000 г. управлението на Държавната инспекция по рибарство е разположено в Бургас, откъдето координира дейността в страната.
- Бургас се намира и създаденото през 1946 г. преработвателно предприятие за риба и рибни продукти, което е най-голямото с излаз на море в страната.
- Единственото средно училище в България, което обучава по специалността „Промишлен риболов и аквакултури”, е ПГ по морски и океански риболов и корабоводене ”Св. Николай” в Бургас.
- В областта са регистрирани най-много пристанища, рибовъдни стопанства, както и над 50 % от общия брой риболовни кораби за страната. Бургаските 1562 риболовни лодки и 25 кораба осигуряват 70 % от националния улов на риба.
- На територията на Пристанищен регион Бургас /от нос Емине до Резово/ работят 8 пристанищни оператора /държавни и частни/: Пристанище Бургас, Лукойл Нефтохим, БМФ Порт Бургас, КРЗ Порт Бургас, Фишпорт, Трансстрой, Либърти порт, Терминал Несебър.
- За 2010 г. /последните официално публикувани данни/ през терминалите на региона са обработени вносно – износни и транзитни товари в размер на 13 625 хил. тона. За Пристанище Варна – 9 804 хиляди тона.
- Пристанище Бургас е най-дълбоководното у нас и второ след Констанца в регион Черно море с дълбочина на фарватера и кейов фронт от 15,50 метра.
- Пристанище Бургас е единственото българско пристанище с утвърден съгласно българското законодателство Генерален план за развитие.
- Особенно ценно и важно за дългосрочната визия на Бургас е, че неговото пристанище е утвърдено като основно за трансевропейската транспортна мрежа TEМ-T, със срок на реализация до 2030 г.

Още днес декларацията ще бъде изпратена до Министерския съвет. Започва и нейното разпространение в Бургас – сред отделни колективи, чрез подписка на главната улица, чрез специална страница във фейсбук. Участниците в срещата изразиха мнение, че градът може да предложи отлични условия за работа и живот. Тук тези агенции могат да се развият и да заработят още по-ефективно. Те могат да бъдат подкрепени с местни отлично подготвени специалисти в морската материя, каквито в Бургас не липсват.
В заключение участниците в срещата подкрепиха като цяло политиката за децентрализация на големите държавни агенции, тъй като това е широко приложена и в момента европейска практика с доказани резултати. Според тях това е шанс за развитие на българските региони.


Подобни публикации