13

дек

ribbon

Бургас е най-зеленият град

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Бургас е най-зеленият голям град в България за 2011 г. Наградата бе връчена днес на бургаския кмет Димитър Николов на официална церемония в музея “Земята и хората”. Това е третият, заключителен за годината етап от националната кампания “Зелена България”. Наградите за най-зелен град се връчват в шест категории в зависимост от големината и мащабите на градовете.

Това е поредна “зелена” награда за Бургас в рамките на два дни, съобщиха от пресцентъра на общината. Морският град е отличен и заради активната си политика за популяризиране на велосипедния транспорт.  При последния му “основен ремонт” с европейски пари бяха изградени общо 11 км велосипедни алеи, като предстои изграждането на още 20 км.

Проведената кампания “Бургас – велосипедният град”, предложеният от общината проект за предлагане на велосипеди под наем и доброто сътрудничество между местната власт и гражданското сдружение “Велоклуб Бургас” също имат заслуга за наградата.

На 12 декември Бургас спечели и специалната награда за “Устойчиво развитие на зелената система” по време на ежегодната церемония, организирана от фондация “Зелена община”. Призът бе връчен от американския посланик Джеймс Уорлик.

За последните четири години в Бургас са засадени 2000 нови декоративни дървета и 3000 броя храсти. Изградени са нови паркове и е подобрена поддръжката на старите. В тях се монтира енергоспестяващо осветление и икономична поливна система.


Подобни публикации