15

яну

ribbon

Бургаски хирурзи спасиха мъж с гигантска аневризма

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Лекарите от Отделението по съдова хирургия на МБАЛ-Бургас започнаха годината с една от най-сложните реконструктивни операции. Екипът на д-р Валентин Василев оперира над 3 часа възрастен мъж, дошъл в болницата специално от град Трявна. 81-годишният Николай Ганчев постъпва в болницата на 8 януари с рекордно голяма аневризма на коремната аорта, която е открита при рутинен преглед в Габрово. Мъжът е опериран в Бургаската болница в понеделник и в момента се възстановява успешно.

„Аневризмата, която оперирахме, може да се определи с една дума – пермагна или огромна. Нейните размери бяха толкова големи, че беше придобила елипсовидна форма. Тя беше с дължина 13 сантиметра и широчина 9 сантиметра. Подобно разширение на най-големия кръвоносен съд в човешкото тяло крие пряка опасност за живота на пациента, защото при разкъсване би довела до масивен кръвоизлив и фатален изход”, каза началникът на Отделението по съдова хирургия д-р Валентин Василев. Той, д-р Огнян Матков и д-р Стойчо Шишков са оперирали заедно.
Аневризмата се е намирала непосредствено под нивото на бъбречните артерии, което допълнителна е усложнило нейното достигане. За да спасят живота на пациента, лекарите са я изолирали с помощта на права протеза, с диаметър 20 милиметра.
Това не е първият рядък случай в отделението. През ноември миналата година лекарите спасиха момиченце на година и половина с аневризма на ръката колкото ябълка. Благодарение на намесата им сега то може да си служи с ръката съвсем нормално.
През 2013 година в Отделнието по съдова хирургия към МБАЛ – Бургас са извършени общо 737 операции, повечето от които с голям и много голям обем и сложност.


Подобни публикации