19

ное

ribbon

Бургаски младежи отбелязаха Деня на тоалетната

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

За втора поредна годинат в България доброволци от фондация „Астика” заговориха за проблемите на тоалетната. 19 ноември е Световният ден на тоалетната. По инициатива на Младежки информационно-консултантски център „Астика”- Бургас се проведе кампания с цел да се обърне внимание на проблема, пред който са поставени над 2,6 милиарда души в света или 40 % от населението на Земята, които нямат тоалетна и течаща вода.

Тези хора са поставени в неподходящи хигиенни условия, причина за много заразни инфекции – дизентерия, диария и други. Не малка част от българските граждани все още нямат канализация до домовете си и ползват външни тоалетни без течащата вода. Проблемът е актуален за почти всяко българско село или по – бедните градски райони.
Ето защо доброволците на младежката организация Астика подготвиха свои нагледни материали с апел към гражданите, да се замислят за проблема. На своите плакати, които изложиха в центъра на Бургас, те отбелязаха следните факти:

- Ежегодно в световен мащат 2,2 милиона деца под 5- годишна възраст умират от дехидратация в следствие на диария, т.е. на всяка 14 секунда умира по едно дете от дизентерия.
- 50 % от болниците в света са заети от пациенти страдащи от зарази в следствие на липсата до безопасна питейна вода и лоши хигиенни условия.
- Една десета от глобалните заболявания могат да се преодолеят, като се подобри водоснабдяването и канализацията на хората. Това ще повиши и тяхното качество на живот.
- Изчислено е, че подобряването на санитарно хигиенните условия може да спаси 750 000 деца от смърт годишно.


Подобни публикации