26

сеп

ribbon

Бургаски лекари тръгват на профилактика в ромските райони

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Лекари от Медицинския център на МБАЛ-Бургас – МЦ „Свети Николай Чудотворец”, влизат на профилактика в райони с малцинствено население и труден достъп. Ð’ следващите два месеца те ще преглеждат жени и деца в районите с преобладаващо ромско население. Профилактичните прегледи започват от село Рудник и минно селище Черно море.

На жените ще се правят гинекологични прегледи с мобилен АГ-кабинет, предоставен от здравното министерство. Децата ще бъдат преглеждани от педиатър, също в мобилен кабинет. МЦ„Св. Николай Чудотворец” спечели обществена поръчка на Министерството на здравеопазването, обявена по Плана за действие за периода 2011-2015 г. към Здравната стратегия за лица в неравностойно положение, принадлежащи към етнически малцинства.
Комисия на Районния център по здравеопазване (РЗИ) е избрала медицинския център на болницата, като лечебно заведение, достатъчно обезпечено с кадри и апаратура. МЦ „Св. Николай Чудотворец” е собственост на МБАЛ-Бургас, в него работят лекари от бургаската болница.
Прегледите са насочени специално към здравно неосигурени лица, с цел профилактика и ранно откриване на заболявания, обясни управителят на МЦ „Св. Николай Чудотворец” д-р Нигохос Топузян.
АГ-прегледите ще включват и изследванe (цитонамазка). То се прави за ранно диагностициране на рака на маточната шийка. На децата ще се правят изследване на общо здравословно състояние и психомоторно развитие.


Подобни публикации