1

мар

ribbon

Бургаски лекари спасиха три бебета по 800 грама

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Лекари от Отделението по неонатология на Бургаската болница успяха да спасят три недоносени бебета с екстремно ниско тегло. И трите са родени през януари, в седмия месец от бременността, с тегло между 760 грама и 830 грама. Най-критично е състоянието на Мария, която е първото живородено дете на 36-годишна майка с три неуспешни бременности. Това съобщи д-р Слава Коларова, началник на Отделението по неонатология в МБАЛ-Бургас.

„Отглеждането и на трите деца е голям успех, защото при подобни случаи всички органи и системи на бебето са недоразвити. В отделението създаваме среда, максимално наподобяваща условията в майчината утроба. В кувьозите се поддържа определена температура и влажност, каквато и в утробата. Бебета, които не могат да дишат сами, се поставят на изкуствена вентилация, едновременно с това се провежда и терапия с медикаменти”, обяснява д-р Коларова.
Едно от бебета е било на изкуствено дишане в продължение на 20 дни, но за радост на лекарите вече диша само. Друго, на име Мартин, е минало критичния минимум от 1000 грама и е преведено в специализирано заведение, докато достигне нужното тегло.

За изминалата година (2012) в Бургаската болница са родени общо 1885 бебета, а от тях недоносените са 247, като повечето са над критичния минимум. За най-тежките случаи в болницата освен време, усилия и денонощни грижи се отделят и финансови средства. Един ден от лечението на малките пациенти, тежащи в буквалния смисъл грамове, струва 150 лева. Според д-р Коларова, срещнала стотици родители с подобна съдба, всички усилия си заслужават.
Борис, който още е в отделението, се ражда на 15 януари с тегло от 920 грама, но след това, както при всички новородени то спада. В неговия случай на 730 грама. Бебето минава през много перипетии, получава кръвоизлив в стомаха и не може да се храни. Лекарите успяват да го стабилизират и тринадесет дни след своето раждане вече тежи 930 грама, остава съвсем малко докато надхвърли критичния минимум.


Подобни публикации