6

юни

ribbon

Бургаски и руски ученици почетоха рождението на Пушкин

Великолепните “Раззадоры” подариха концерт на бургазлии

Публикувано в: ОбразованиеБургас;
От: pointburgas

Венци и цветя положиха бургаски и руски ученици от Гимназия №3 от  Велики Новгород пред паметника на Пушкин в Морската градина в Бургас. Инициативата бе на Гимназията за чужди езици “Васил Левски” и Основно училище “Васил Априлов” по повод 212-тата годишнина от рождението на великия руски поет.

На откритата сцена “Охлюва” гимназистите от Руската изнесоха рецитал по стихове на Пушкин, свои изпълнения представиха вокалната група и мажоретният състав на училището.

С впечатляващ концерт ентусиазираха многобройната бургаска публика младите танцьори и певци от хореографски ансамбъл “Раззадоры” /”Подстрекатели”/ от Творческия център “Визит” към новгородската Гимназия №3. В продължение на час и половина руските деца представиха богата палитра от традиционни и модерни танци.

През миналата година Образцовият детски ансамбъл “Раззадоры” отбеляза 15-годишнината от създаването си. В него участват 60 малчугани, техни ръководители са Марина Бедрашчук-Романок и Олга Теленина. Съставът е носител на многобройни  руски и международни отличия, лауреат е от редица европейски конкурси, концертирал е в Париж, Берлин, Чехия, Естония, Италия, Финландия и др.

“Много сме радостни от факта, че имаме възможността да се присъединим към отбелязването на рождението на великия поет Александър Сергеевич Пушкин и да подарим на бургазлии този концерт.”, заяви Александър Жмурко, директор на Гимназия №3 във Велики Новгород .

Честването на гениалния поет бе своеобразна прелюдия към започващите Дни на руската култура в Бургас.

Те се откриват във вторник с фотоизложба, посветена на 50-годишнината от полета на Юрий Гагарин в космоса в Дом на културата „Лукойл Нефтохим Бургас”. Веднага след нея е и прожекцията на документалния филм „Да помним какъв човек беше той”.

Тридневните празници на руската култура у нас ще продължат на 8 юни от 18.00 часа с прожекция на игралния филм „Блус на падащите листа” на режисьора Александър Михайлов отново в Дома на културата. Пак там от 20.00 часа същата вечер зрителите ще могат да видят и игралния филм „Пушкин – последен дуел” с режисьор Наталия Бондарчук, дъщеря на легендарния за руското кино режисьор Андрей Бондарчук.

Кулминация в честванията тази година ще бъде атрактивният концерт-спектакъл на ансамбъл „Руска рома” – Москва на 9 юни от 19.00 часа в Бургаската опера. Известният в цял свят ансамбъл, който гостува на морския град за първи път, ще зарадва бургаските си почитатели с изпълнения на танци и популярни руски и цигански романси.

Всички прояви, включени в Дни на руската култура, ще се проведат при вход свободен. Организатори на инициативата са община Бургас и Почетното консулство на Руската Федерация в Бургас.


Подобни публикации