8

мар

ribbon

Бургаският остров оживява след 9 месеца

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Типична манастирска килия от Средновековието, в която може да пренощувате, ресторант, който предлага само автентични бургаски ястия по стари рецепти и всичко това на най-романтичното място в Бургаския залив – остров Света Анастасия. До него се стига с корабче, на което си се качил от любимото за всички бургазлии място – Моста в Морската градина. Досега това звучеше като приказка, но само след няколко месеца ще е част от бургаската реалност…

Това стана ясно на пресконференция,с участието на кмета на община Бургас Димитър Николов. Проектът е на стойност 5 559 576,36 лв и е със срок на изпълнение 24 месеца. „Вече са стартирани процедурите за избор на изпълнител на строително-монтажните работи на Мостика и Острова. Очакваме да се включат повече бургаски фирми, за да може бургаският бизнес да работи за града си“ каза кметът Николов.
Той допълни, че се надява жителите и гостите на града да простят неудобствата, които ще създаде затварянето на Мостика през летните месеци, но точно през този период са най-подходящи метеорологичните условия за извършването на реконструкцията и предвидените ремонти.
По проекта ще бъде закупен и малък пътнически кораб – хидробус, за превоз на желаещите да посетят Острова. Предвидени са средства и за разработване на пълна маркетингова стратегия, която да превърне не само остров Света Анастасия, но и Бургас в привлекателна туристическа дестинация с интересни маршрути в града и привлекателни атракции на самия Остров. Там ще бъдат възстановени и реставрирани църквата и манастирският комплекс, ще се реконструира пристанът и откритите пространства и ще се създаде достъпна среда за хората с увреждания.
В манастирската лекарна ще могат да се опитат билков чай и различни ликьори по традиционна рецепта. За ресторанта, който ще носи името „100 години назад“ специално от Регионален исторически музей Бургас са предоставили автентични бургаски рецепти от миналото, по които ще се приготвят ястията.
Със специално художествено осветление ще бъдат представени природните феномени Гъбата, Дракона и Вкаменения пиратски кораб. На Острова ще се изгради и малка сцена на открито, която ще е подходяща за концерти и театрални спектакли. По този начин това романтично и красиво място ще се превърне не само в желана туристическа дестинация и атракция, но и в едно от средищата на културния живот в Бургас.
По проекта ще се реконструира Моста и предмостовото пространство, като срокът за това е 5 месеца, а за дейностите по о. Св. Анастасия е 9 месеца.


Подобни публикации