16

авг

ribbon

Бургаските цигани получават 4.4 милиона лева за нови къщи

Стотиците похарчени милиони досега не дали ефект, призна още преди година министър Дончев

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Общо 4.4 милиона лева ще бъдат отделени за бургаските роми, с които пари те д реиновират жилищата си или да построят нови. Парите идват по оперативна програма “Регионално развитие” и са в размер на 8 млн. евро, като директната помощ от Брюксел е 7 млн. евро, а останалите ще дойдат от държавния бюджет.

Обитателите на ромските квартали ще участват в реновирането на съборетините или в изграждането на нови еднофамилни жилища върху общинска земя. С нови жилища ще се сдобият и бездомниците или хората, които живеят при лоши битови условия.

Схемата тръгва от есента в Бургас, Видин, Девня и Дупница като част от програмата за интеграция на етноса. Четирите общини бяха избрани миналата година от Министерския съвет. С най-много средства ще разполага Бургас, където ще се построят и ремонтират къщи за 4.4 млн. лв. Ако бъдат спестени суми, ще бъдат изградени и социални жилища за бездомни във Варна и Пещера.

Изискването към ромите е да се водят в съответния район, за да се “гарантира местното ангажиране и съпричастност с проекта”. Едно от изискванията на схемата е към проектите задължително да се привлекат самите малцинствени общности и затова се предвижда включване на неправителствени организации. Единственото изискване към тях е да са били регистрирани преди повече от 12 месеца и то в района, в който ще се усвоява помощта.

Преди година министърът по еврофондовете Томислав Дончев призна, че ефектът от досегашните мерки за интеграцията на ромите не са довели до желания резултат. “До момента са изразходвани стотици милиони за приобщаването на ромите, но без ефект”, констатира Дончев. Експерти пък смятат, че представителите на етноса ще бъдат по-съпричастни, ако участват в строежа и поддръжката на домовете си.


Подобни публикации