2

апр

ribbon

Бургаската болница лекува с космическа технология

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Лещи, за чиято изработка са използвани технологиите на най-мощните телескопи в света, имплантират в очите на пациентите в Бургаската болница. Това е най-новият и модерен метод за борба с катаракта (перде на окото). Лещите съчетават няколко функции в едно – предпазват от вредните UV-лъчи, позволяват виждане и наблизо, и надалеч, могат да коригира и астигматизма. Така с една операция се решават няколко проблема на зрението, каращи пациентите дълги години да купуват и сменят по няколко чифта очила.

Това разказа началникът на Очното отделение на МБАЛ-Бургас АД д-р Румен Мутавчиев. Успешните резултати на вече оперирани пациенти провокираха Очното отделение да стартира кампания за разясняване на най-новите методи за борба с катарактата. Днес бе първият ден на кампанията, в която дойдоха и вече оперирани пациенти да споделят как са виждали преди и как – след операцията.

Доскоро смятана за старческо заболяване, сега катарактата поразява все по-млади хора. Първите симптоми са замъгленото виждане, цветовете потъмняват и вече не са контрастни, а слънчевата светлина става заслепяваща. Очите могат да започнат и да сълзят.
Между 500 и 600 пациенти годишно се оперират от перде на очите в Бургаската болница. Операциите са изцяло платени от здравната каса. Пациентът заплаща само импланта, който не се поема от касата. По време на кампанията през април обаче всички пациенти ще ползват отстъпка от цената на лещите.


Подобни публикации