24

апр

ribbon

Бургазлия прави Петьо Пандира от бронз

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Идейният проект на бургаския автор Руси Костадинов бе избран днес като най-подходящ за бъдещата статуя на популярния бургаски зевзек Петьо Пандира.
Избраният проект „отразява най-точно образа и характера на Пандира”. Около това мнение се обединиха членовете на журито – изявеният български скулптор и председател на журито Панайот Димитров, който дълги години е живял в съседство с Пандира, главният архитект на Бургас Весела Илиева, художникът Николай Дубаров и членовете на инициативния комитет и близки приятели на неподражаемия с лакардиите си бургазлия – режисьорите Рангел Вълчанов и Джони Пенков.
Те са запечатали образа и гласа на Пандира в няколко филма. Кадри от кинолентата „Пътешествие между два бряга“ от далечната 1967 г. са изпратени от тях до авторите на проектите, за да постигнат по-голяма прилика с автентичния образ на свободолюбивия бургаски шегаджия. Във филма на Рангел Вълчанов той пее на живо песента „Прости, в живота грешка си ми ти“.
Другите два идейни проекта, участващи в конкурса са дело на бургаските скулптори Ненчо Русев и Михаил Николов.
Избраната пластика представя Пандира в моряшка фланелка, гордо изправен с неизменната усмивка на лице, с гларус в лявата ръка и разперена като за приятелски поздрав десница. Скулптурата ще бъде отлята от бронз в реален размер, който с постамента ще бъде с височина до 1.80 см. Тя ще бъде разположена в пространството пред Моста след завършване на реконструкцията му.
Така любимец на бургаската артистична бохема ще подканя всички бургазлии и гости на града да се качват на „отпътуващия мост“. Мястото не е избрано случайно. Старите бургазлии си спомнят, че като спасител Петьо Пандира се е подвизавал най-често в този район.


Подобни публикации