17

сеп

ribbon

Бургазлии се включиха в кръводарителската акция

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Двадесет бургазлии дойдоха през уикенда в Отделението по трансфузионна хематология (Кръвния център) на Бургаската болница, за да дарят кръв безвъзмездно. Макар и скромно на пръв поглед, числото не е никак малко, като се има предвид, че всяка събота и неделя има не повече от 1-2 доброволни кръводарители, твърдят специалисти от Кръвния център.

Миналата седмица здравното министерство призова към доброволно кръводаряване в цялата страна, заради недостиг на кръв в столицата.
„Ако във всички 23 подобни отделения в цялата страна са дошли толкова хора, това е много сериозно попълнение на нужните количества”, коментира началникът на отделението д-р Тодор Бояджиев. Той добави, че на дежурството му на 6 септември е имало само един безвъзмезден кръводарител, за разлика от тази седмица. „Работим и през почивните дни, не само сега, заради призива, а и през останалото време на годината”, каза още д-р Бояджиев.
През уикенда кръв са дарили общо 91 души, като 20 от тях – безвъзмездно. Останалите са възстановявали количества, прелети на пострадали техни близки.
От Кръвния център напомнят, че въпреки желанието им, не всички потенциални кръводарители се одобряват. Първо се попълва анкета, която да установи дали дарителят не е имал рисково поведение и това да е водещият мотив – да разбере дали е болен от нещо, а не защото е решил да помогне.


Подобни публикации