5

мар

ribbon

Бразилия пее и танцува

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

В Рио де Жанейро стартира официално карнавалът, който бразилците с основание считат за най-яркия празник на планетата, съобщи ИТАР-ТАСС. Кметът на Рио Едуарду Паис предаде тържествено ключа от града на карнавалния монарх, специално избраният крал Момо, който олицетворява гръцкия бог на смеха. Той се избира от няколко претенденти, като задължително условие е теглото им да е най-малко 100 кг.

Основното събитие на карнавала – парадът на школата по самба на самободрома „Маркес ди Сапукаи”, където в неделя и понеделник по заобиколения от трибуни със зрители път с дължина 600 метра, за две нощи ще преминат 14 отбора от висшата лига. Изпълненията на карнавалните отбори се оценява от строго жури по десет критерия: от сложността на преминаване и оригинална хореография до хармонията със звученето на оркестъра от ударни инструменти. Действително, тази година е решено да не се определя победител. Решението е продиктувано от инцидентите, случили се преди месец, когато изгоряха складовите помещения и съответно костюмите на участниците. Ясно е, че след такова нещастие състезанието не може да протече на равни начала. Въпреки това „жертвите на огъня” решиха да компенсират злополуката с много танци, песни и ентусиазъм.

Каранавалът започва практически във всички големи градове на Бразилия. Школите по самба в Сао Пауло ще се включат също днес. Празничните шествия ще се състоят в Салвадор, Ресифе, Порто Алегре, Флорианополис.

Жителите на Рио де Жанейро са убедени, че това е най-големият световен карнавал и основно събитие в Бразилия, което лесно се аргументира и с броя на пристигащите туристи – около 760 хиляди от всички страни.


Подобни публикации