16

юли

ribbon

Арестуваха шефа на бургаския затвор

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Началникът на затвора в Бургас Деян Костов е бил арестуван днес сутринта. Информацията бе разпространена от МВР и първоначално не бе потвърдена от Министерството на правосъдието, под чиято шапка са местата за лишаване от свобода. Костов е бил отведен в Столичната следствена служба, където му е било повдигнато обвинение за длъжностно престъпление. Наложена му е мярка за неотклонение “подписка”.

Работата по образуваното срещу него досъдебно производство продължава, предстоят допълнителни процесуално-следствени действия. Целта е да се установи евентуална съпричастност и на други служители от затвора в Бургас по повдигнатите обвинения, се казва в съобщението на МВР.
Още преди два месеца в медиите се появиха информации за редица нередности, които стават зад стените на затвора в Бургас. Някои от публикациите съдържаха изброявания на драстични нарушения в изправителното заведение като затваряне на очите на затворническите власти при внасянето на наркотици, забранени предмети и толериране на отделни лица, определяни като “ВИП-затворници”.
В средата на май внезапна проверка в затвора направи зам.-министърът на правосъдието Пламен Георгиев. След проверката бе спешно пенсиониран заместникът на Деян Костов Кирил Христов.
“Бяхме уведомени, че има разработки на ДАНС и на МВР за това, което става вътре”, каза тогава Георгиев. Според него най-лошото било, че нарушенията са със знанието на ръководството.


Подобни публикации