2

ное

ribbon

Опитаха да взривят посолството ни в Атина

Няколко посолства в гръцката столица бяха атакувани

Публикувано в: СветътБез категория;
От: pointburgas

Гръцката полиция обезвреди с контролиран взрив колет-бомба, получен в българското посолство в Атина. Съмнителна пратка е получена сутринта в посолството на България. Според надписите на пакета, той е изпратен от гръцки бизнесмен, председател на Гръцко-българската търговска асоциация.

Гръцките медии информираха, че служителите се усъмнили и решили преди да отворят подозрителния колет да звъннат по телефона на подателя. Той отговорил, че е изненадан от съобщението, че е изпращал нещо на българската мисия – нещо, което той никога не е правил, и освен това нямал никакво представа кой би могъл да е изпратил пакета от негово име. Тогава проверили пакета с детектор, който открил съдържание на метал.
Изпращачът не може да си спомни да е изпращал такав колет, каза и говорителят на външно министерство Весела Чернева. Тя потвърди, че пратката е била надписана и получател е българското посолство, което пък не е поръчвало каквото и да е било оборудване, каквото се твърди, че е съдържанието на пакета в куриерските документи.
Според Чернева в остатъците след унищожаването на пакета са установени части от взривно устройство.
Бомба гръмна по-рано днес в посолството на Швейцария в центъра на гръцката столица, а часове по-късно и пред посолството на Русия, съобщиха световните агенции. Според първоначални данни, неизвестно лице хвърлило взрива, който бил с малка сила, в двора на швейцарското посолството, предаде АФП. В понеделник колет-бомба избухна в куриерска компания в Атина. Пакетът е бил за посолството на Мексико.
Жертви и ранени от атентатите няма.


Подобни публикации