6

ное

ribbon

МФ намалява стойността на клиничните пътеки

БЛС: Здравеопазването вече работи на случаен принцип

Министерството на финансите смята да намали с около 30 на сто стойността на клиничните пътеки. Това съобщи председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов след среща със синдикатите.
Остойностяването на клиничните пътеки означава намаляване на цените им, заяви д-р Иван Кокалов от КНСБ. По думите му работната група по остойностяването във финансовото министерство прави това, за да стигнат парите. Според д-р Кокалов преди да се определи цената на услугата, трябва да се обсъди цената на труда на медицинските работници.

По думите на председателя на съсловната организация на медицинските сестри проф. Станка Маркова към момента на много места в страната сестрите получават със закъснение само аванси от по 50-100 лева. Болниците продължават да затъват в черната дупка на дълговете и заделят за тези плащания от фонд “Работна заплата”, потвърди и д-Ñ€ Кокалов.
Д-р Цветан Райчинов заяви, че системата на здравеопазването вече работи на случаен принцип. Ако 340 милиона лева от бюджета на Здравната каса бъдат прехвърлени към здравното министерство, според него догодина касата ще има с 40 милиона лева по-малко. Ако не бъде постигнат консесус с правителството за целите и конкретните стъпки на здравната реформа, медицинските работници от цялата страна ще спрат работа за един час в деня, в който парламентът ще разглежда бюджета на Здравната каса.


Подобни публикации