13

дек

ribbon

Строй се, преброй се…!

Публикувано в: Апострофи;
От: pointburgas

Любимите на цял български народ депутати вкупом решиха преброяването на населението и на жилищния фонд в страната да се проведе не през март, а през февруари 2011 г.
На по-напредналия в технологиите електорат ще му се даде възможност сам да се преброи по Интернет. При останалата част на гости ще ходят специални анкетьори…
Дотук нищо необичайно. Новото е, че целокупното народно представителство реши да се увеличи двойно – от 60 на 120 лева, глобата за лице, което не предостави данни или даде невярна информация на преброителите.
За непредоставянето на данни е ясно. По-любопитно е с т.нар. от депутатите невярна информация.

Да видим сега. В преброителната карта, в раздел “Сгради” хипотетичното лице трябва да отговори на следните въпроси:
Въпрос 1. Какъв е видът на сградата?
Въпрос 2. Къде се намира сградата?
Въпрос 3. На колко етажа е сградата?
Въпрос 4. От какъв материал е построена сградата?
Въпрос 5. Има ли монтирани слънчеви панели (колектори) на сградата?
Въпрос 6. Обитавана ли е сградата?
Въпрос 7. През коя година е построена сградата?
Въпрос 8. Има ли в сградата инсталация за отопление?
Въпрос 9. Има ли в сградата асансьор?
Въпрос 10. Колко жилища има в сградата?

Най-лесни са отговорите на въпроси 2, 3 и 9 – както местоположението, така и броят на етажите и наличието на асансьор няма как да се скрият дори и при наличие на желание за подаване на невярна информация.
Но какво да правим с останалите? Например, как да отговорим на №6 – на теория щом въпросното лице е открито от анкетьора в сградата, значи тя е обитаема, па макар и частично. Но това дали е достатъчно да се обяви един десететажен блок с осем входа за обитаем?
От какъв материал била построена сградата също е въпрос с повишена трудност. Ако ставаше въпрос за трабантче, то всичко е ясно – от фазер и тук-там ламарина.
Ð’ масовия случай всеки обитател на която е да е сграда /не барака, разбира се/ се надява тя да е издигната от дюлгерите с помощта на тухли, бетон, арматура, хоросан, цимент и прочие дребни, но жизнено важни – в най-буквален смисъл – материали. Но при това бурно ново строителство знае ли се, дали е точно така? Ама а си казал тухли, а то било гипскартон и хайде, 120 лева глоба!
Най-идиотското е, че цялата информация за сградите я има във всяка община. И с едно натискане на копчето излиза на компютъра. Т.е. всичко това може да се установи по служебен път, вместо да се разпитват бабичките от входа блокът по системата пълзящ кофраж ли е вдиган от цигани – трудоваци или пък по метода пакетоповдигащи плочи.
Но да оставим раздела за сградите. Да се взрем в частта, наименована галено “Население”. В нея въпрос №10 се интересува от етническата ни принадлежност.
Нека допуснем, че упоменатото по-горе хипотетично лице към момента на анкетиране е махмурлия – с баджанака предната вечер са опитвали новото вино. На всичко отгоре жена му го подозира /напълно необосновано/ в тесни контакти с комшийката, синът му тайно е взел ключовете от колата и в резултат предният ляв калник не става и за старо желязо, а дъщеря му има намерение да се омъжва за виден квартален непрокопсаник.
И в една такава сложна житейска ситуация го питат на теб, аджеба, каква ти е етническата принадлежност?
Трябва да се отбележи, че хипотетичното лице е в общи линии средно възпитан гражданин и едва ли директно ще напсува длъжностното лице. Но пък на инат може да му заяви, че е инуит.
Сега да питаме – тъй като е видно и от самолет, че лицето е здрав балканджия към два метра и сто и трийсет кила, лицето му не е плоско, очите му не са дръпнати и се разхожда по потник в хола, вместо в кожух из иглу – как ще бъде доказана явно невярната информация от негова страна? Може би съдебен лекар ще отскочи да вземе ДНК проба от канадските ескимоси, за да я сравни с тази на лицето? След което да го глобят със 120 лева?
И нещо друго, вече сериозно. В раздел “Жилище” се задават въпроси /под №17 и 18/ има ли апартаментът топлоизолация и енергоспестяваща дограма. За подозрителния спрямо държавата /и с основание/ българин, положителният отговор е пряка пътечка към повишаване на данъчната оценка на жилището му /”обогатено” с въпросните екстри/, съответно и към по-висок данък “сгради”.
Вярно, в приетия през май месец закон за преброяването този два въпроса не фигурират. Но пък напълно си съществуват в преброителните карти, използвани при провеждането на пробното преброяване през септември.
Да, събраните данни щели да се използват само за статистически цели, успокоява Националният статистически институт. Дали лицето Симеон Дянков е съгласно, а?
Ð’ конкретния случай отново излиза въпросът, как някой ще докаже, че новата турска ПВЦ дограма на хипотетичното лице е по-енергоспестяваща, отколкото старата му дървена такава. Предполага се, че всеки един вид дограма трябва да осигурява топлоизолация на жилището или – най-малкото – поне да не влизат едри врабчета през аралъците…

Накрая. Дали не би било по-практично и икономически по-изгодно родното природонаселение да бъде събрано по квартали на по-големшки поляни и там – като в казармата – строй се, преброй се!
Все пак – криза е…


Подобни публикации