25

яну

ribbon

Роми си сглобяват къщи, “изстрадват” ги

Публикувано в: Апострофи;
От: pointburgas

Революционна идея се пръкна в главата на бившия габровски кмет, настоящ министър по европейските фондове Томислав Дончев. Накратко казано, с пари от еврофондовете ще се финансира пилотен проект за интеграция на малцинствата, който предвижда роми сами да си сглобяват къщите на специално отредени за целта терени.
Идеята на Дончев, разяснена лично от него, е ромите да “изстрадат” целия процес по създаването на собствения им дом и да се почувстват като стопани.

Държавата щяла да подпомогне тези хора с условия и материали сами да си градят жилища, най-вероятно сглобяеми къщи, и да отпусне терени на които да се възвисят бъдещите романобилдингс. Масрафът, на първо време, се калкулирал къде 10 000 000 /десет милиона/ лева.
Дотук добре, както казал скочилият от 18-тия етаж, когато се изравнил с втория. Ама не чак дотам.

Една подобна къщичка е скромно изделие, а не замък. В общи линии се сглобява за ден-два, особено ако като дете си играл с Лего. Един ден за поразчистване на терена, още два за фундамента и толкова за довършителни дейности. В общи линии за една седмица всеки “бенефициент” ще “изстрада” новото си /ако изобщо е имал старо/ жилище.

Министър Дончев явно е огромен и безрезервен оптимист, щом се надява, че за една-едничка седмица неинтегрираните ни съграждани ще добият съзнанието на “стопани”, че и ще понатрупат трудови навици и монтажнически умения.
Ясно е, че начинанието си е направо абсурдно, що се отнася до възпитателната му част. Ð’ очите на редовия данъкоплатец то изглежда по следния начин – държавата дава /вероятно безплатно/ парцели на ромите, дава им къщички, които те с пот на чело ще си сглобят, пръкналата се махала ще бъде обезпечена с инфраструктура – вода, канал, ток и пр., след което се надява новодомците да се сдобият с чувства на “стопани” и да не изгорят още първата зима целите къщички.

В същото време за “немалцинствените” граждани, които също няма собствен дом, нищо не се чува. Нито че държавата ще им отпусне терени, нито че ще им осигури, хайде, да не са къщички, поне материали. Може би защото въпросните граждани са се интегрирали в обществото?  Защото насърчават децата си да ходят на училище? Или пък защото не са електорално значима част от природонаселението?
Разбира се, че ромите трябва да бъдат нормализирани. Но със сглобяването на дървени къщички това няма как да стане. Ако Дончев иска те наистина да “изстрадат” процеса, нека да започне от самото му начало. От сеченето на дървета, през дъскорезницата и фабриката за къщички. Нека “бенефициентите” да се потрудят на държавни строежи или пътища година-две, за да си изработят и терените, и домовете, и инфраструктурата.
За своя къща редовият българин работи и спестява /или изплаща заем/ половин живот, а понякога и повече. И не само етническият българин, а и турчин, и арменец, и евреин, и пр. нормални граждани /сред които и роми, разбира се/, които по правило не попадат в обхвата на подобни проекти.
Подобни начинания са деморализиращи. Проектираните “стопани” отдавна знаят, че рано или късно държавата отново ще се погрижи за тях, дори и да пропият, заложат или проиграят на хазарт къщичките. И “обгрижването” им ще бъде толкова по-топло и всеобхватно, колкото по-близко са поредните избори.


Подобни публикации