12

юли

ribbon

Изкуството на Мира

Публикувано в: Апострофи;
От: Морихей Уешиба

Всички неща, материалните и духовните, произлизат от един източник и са свързани, сякаш са едно семейство. Цялото минало, настояще и бъдеще се съдържат в силата на живота. Вселената се е появила и развила от един източник и ние сме се развили посредством оптималния процес на обединяване и хармонизиране.

***

Ето начинът, по който е възникнала вселената: не е имало нито небе, нито земя – само празно пространство. Ð’ тази огромна празнота внезапно се разкрила една единствена точка. От тази точка се завихрили в блестяща сфера пара, дим и мъгла и се родил свещеният звук су. След като су се разпространил кръгообразно нагоре и надолу, наляво и надясно, се появили природата и дъхът, прозрачни и незамърсени. Дъхът развил живот и се появил звукът. Су е Словото, за което се споменава в много световни религии.

***

Ако имаш живот в себе си, имаш достъп до тайните на вечността, защото истината на вселената пребивава във всяко човешко същество.

***

Практикуването на Изкуството на Мира е дело на вяра, вяра във върховната сила на ненасилието. То е вяра в силата на пречистването и вяра в силата на самия живот. То не е вид сурова дисциплина или празен аскетизъм. То е път, който следва естествените принципи, принципите, които трябва да прилагаш в ежедневния си живот. Изкуството на Мира трябва да практикуваш от момента, в който станеш да поздравиш утрото, до момента, в който се оттеглиш през нощта.

***

Доброто съчетание е 70 процента вяра и 30 процента наука. Вярата в Изкуството на Мира ще ти позволи да разбереш сложнотиите на съвременната наука.

***

Използвай тялото си, за да създаваш форми; използвай духа си, за да надхвърляш формите; приведи в единство тялото и духа си, за да активираш Изкуството на Мира.

***

Всички неща са хармонично свързани помежду си; това е действителният закон на гравитацията, който съхранява вселената непокътната.

Морихей Уешиба (1883-1963) е най-великият в света майстор на бойните изкуства. Дори когато е бил на осемдесет години, Морихей е можел да обезоръжи всеки враг, да повали всякакъв брой нападатели и да отблъсне с един-единствен пръст противника си.
Макар да е бил непобедим като воин, Морихей е бил освен това мъж на мира, който е ненавиждал боя, войната и всеки вид насилие. Неговият път е бил айкидо, което може да се преведе като „Изкуството на Мира”.
Той обучава в Изкуството на Мира като творческа дисциплина, тренираща тялото и духа, като практическо средство за справяне с агресията и като начин на живот – в личните ни отношения, в начина, по който общуваме с обществото, в отношенията ни на работното място и в бизнеса, както и в отношенията ни с природата.
Морихей Уешиба нарича своето велико прозрение Такемусу Айки, или „смел и творчески начин на живот”


Подобни публикации