27

юни

ribbon

Държава за 20 лева

Публикувано в: Апострофи;
От: Никола Иванов

Ясно е, че държавата е здраво закъсала.
Още по-ясно е, че продължава да потъва, въпреки периодичното излъчваната – горе-долу на всеки три месеца – от министър Дянков мантра “кризата свърши”.
Но че чак дотам сме я докарали, за да не може държавата да намери 20 лева, едва ли някой е очаквал…
Предисторията започна точно преди една година. Тогава виден гост на Бургаската жп гара бе министърът на транспорта, съобщенията и информационните /забележете!/ технологии. По това време министърът се наричаше Александър Цветков, пък сега – Ивайло Московски.
Но не Московски, а Цветков изпърха специално до Бургас, за да открие поредна екстра към битието на жп пътниците у нас. Поредна, защото вече шумно прокламираният уикенд-влак от София до Бургас и обратно вече бе в движение, билетът в двете посоки струваше някъде около 28 лева, а бирата във вагон-бистрото – 1 лев.

Вярно, влакът служеше предимно за превоз на софиянци – да могат в петък късен следобед да топнат морни тела в морето, да продължат с плажа в събота и неделя сутринта, след което да се завърнат в столицата готови за задаващата се делова седмица…
Както и да, уикенд-ът беше истинско постижение – рециклирани, новобоядисани и преобзаведени вагони. Не смърдеше на тоалетни, през няколко метра – електрически контакт да си включиш лаптопа или самобръсначката.
А с появянето на министър /тогава/ Цветков, се пръкна невиждан лукс – интернет! Вярно, само в района на жп гара Бургас, въпреки хвалбите /в бъдеще време/, че нет щяло да има в уикенд-влака по целия му маршрут. Най-любопитното е, че министър /тогава/ Цветков довтаса не заради друго, а за да открие /!/ официално интернета на Бургаската гара.
Как точно се открива интернет и до днес не е много ясно. Дали се прерязва трикольорна лентичка, овързала сървъра като кутия бонбони за подарък или директно се прерязва попаднал на неправилното място в неправилното време LAN кабел? А може би под аплодисментите на ентусиазираните официални лица се дръпва рязко, с героично изражение на лицето ръчката на някакъв специален интернет-шалтер? Дали пък не е ритуално жертвоприношение на системен администратор пред олтара на DNS протоколите?
Както и да е. Интернетът бе открит, макар и с петдесетина години закъснение, ако гледаме в световен мащаб. Направи го не друг, а министър /тогава/ Цветков, да се помни името му!
А година по-късно, интернет на Бургаската жп гара няма. При това няма не от днес или вчера, а от близо два месеца. И цялата работа е там, както обясниха информирни, че не бил платен. С други думи, става въпрос за 20 лева месечно – една явно непосилна сума за българската държава. Държава, защото – ако си спомняте – абревиатурата БДЖ означава Български ДЪРЖАВНИ железници. Които, между другото, от години се чудят как да станат конкуретноспособни на автомобилните превозвачи, “крадящи” им пътниците.
На пръв поглед “умрелият” гаров интернет е дребна работа. Може и да е дребна, но е показателна. Както “Автомобилът не е лукс, а средство за придвижване”, справедливо отбелязано от класиците преди 80 години, така и Мрежата днес е не “просташки разкош”, а част от делника на съвременния човек.
Нещо повече. Интернет също е инфраструктура, точно като любимите на правителството магистрали. При това важна. Затова и в “портфейла” на транспортния министър пише “… и информационните технологии”. Затова и Европейската комисия /европейското правителство/ за първи път има комисар, който отговаря за дигиталното общество.
…А на Бургаската гара интернет няма. Вярно, локалният ни патриотизъм намира утеха във факта, че и на софийското летище няма, но освен чуждите нещастия в живота би трябвало да има и други радости.
Засега единствената надежда е в друг министър – този на благоустройството, който онзи ден заяви, че ще настоява България да получи още повече европари за инфраструктура в периода 2014-2020 година.
Дано тогава да се намерят и един 20 лева за Бургаската гара. Пък ако трябва пак да дойде министър и да му пререже лентичката…


Подобни публикации