24

сеп

ribbon

Facebook събира активно лична информация

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Социалната мрежа Facebook си сътрудничи с компанията Datalogix, специализирана да следи с какво се занимава човек в самата социална мрежа, а след това какви покупки прави, пише “Файненшъл таймс”. Facebook е на кръстопът. От една страна е под нарастващ натиск да докаже, че рекламата в нея е ефектива. За това ръководство на компанията използва все по-нови начини да следи поведението на хората, които участват във Facebook.

От друга страна възникват въпроси за безопасността на личните данни на участниците.
Datalogix е компания с нееднозначна репутация. Тя събира данни за 70 млн. американци, придобивайки ги от хиляди търговски мрежи, чиито клиенти са разкрили лична информация, попълвайки различни анкети и карти, а също така чрез участието си в различни програми.

Най-често хората разкриват електронната си поща или друга лична информация. На тази база се намира профилът на съответния човек във Facebook. След това компанията следи каква реклама е видял един или друг ползвател и как тя е повлияла на неговата покупка. По такъв начин ръководството на социалната мрежа и рекламодателите получават оценка за ефективността на рекламата. По този начин са измерени 45 различни рекламни кампании. В 70% от случаите за всеки долар, похарчен за реклама, компанията печели още 3.

Рекламодатели заявяват, че резултатите от изследването са достатъчно многообещаващи, но искат още информация. Сред ползвателите на социалната мрежа обаче расте недоволството. Всички участници в социалната мрежа автоматично участват в изследването. От него не можеш да се откажеш чрез сайта Facebook, трябва да отидеш на сайта на Datalogix. В резултат на това потребителите не могат адекватно да следят за безопасността на личните данни. Facebook твърди, че не споделя лични данни на участниците в социалната мрежа с рекламодателите, а само резултатите от изследването.


Подобни публикации