19

фев

ribbon

Учени призоваха за космическа защита

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Инцидентът над Челябинск не е просто астрономическо явление, а експлозия в един руски военнопромишлен район. Време е да изградим система за космическа защита. И то още утре. Това заявява Владимир Липунов, професор в Московския държавен университет “Ломоносов”, завеждащ лаборатория “Космически мониторинг” пред вестник “Комсомолская правда”, цитиран от БТА.

Ученият подчертава, че тази система трябва да се изгражда от всички заедно – съвместно с Пентагона, руското Министерство на отбраната, ракетните войски. “За 10-15 години трябва да се научим да възпрепятстваме, оповестяваме, да унищожаваме движещите се обекти”, призовава руският учен.

Съответната целева програма вече е одобрена от ресорното ведомство “Роскосмос” и е представена на вицепремиера Дмитрий Рогозин, твърди според вестника Лидия Рихлова от Института по астрономия към РАН. Съответните телескопи и компютърното оборудване ще струват според експерти 58 милиарда рубли (под 2 милиарда долара, б. Ñ€.), посочва тя.

Според професор Липунов обаче за създаване на мрежа от телескопи и система за прогнозиране на космически заплахи са необходими едва половин милиард долара. “С половината от парите, които Абрамович е изхарчил за “Челси”, би могло да се построят няколко системи за космическа защита”, уверява той.

Руските учени, открили парчета от метеорита, паднал на 15 февруари в Челябинска област, не бяха допуснати до кратера. При все това успяхме да съберем 53 отломки, заявява академик Виктор Гроховски от Уралския федерален университет, началник на експедицията.

Той цитира съобщения за метеорити, паднали не само в местното езеро Чебаркул, но и в други уралски райони. Там обаче не са работили учени, тъй като Министерството на извънредните ситуации (МИС) не включи в издирването специалисти, казва Гроховски, член на комисията по метеорити към Руската академия на науките.

Снимките показват доста странен кратер, образувал се в езеро Чебаркул – вероятно защото е плитко, отбелязва експертът. Според него на дъното лежи метеорит с диаметър 50 сантиметра. “Трябва да бъде изваден спешно – иначе няма да може да бъде открит в тинята. МИС не го намериха, защото просто не знаеха какво да търсят. Нещата трябва да бъдат поети от специалисти”, приканва Гроховски.


Подобни публикации