30

яну

ribbon

Започна се – Чехия легализира марихуаната

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Чешкият Сенат – горната парламентарна камара – одобри в сряда законопроект, който легализира използването на марихуаната за медицински цели, предадоха информационните агенции. Законопроектът, който вече бе приет от долната Камара на депутатите, бе подкрепа от 67 от 74-те присъстващи членове на 81-местния Сенат. Против се обявиха двама сенатори.

По думите на Петър Виха, председател на сенатската група на Чешката социалдемократическа партия, днешното гласуване е преломен момент в дългогодишната кампания да бъде разрешено използването на мекия наркотик за лечение на някои болести.
Законопроектът предвижда първоначално в Чехия да се внася канабис, отгледан в Холандия и Израел, а впоследствие да се премине на суровина местно производство. Компаниите, които ще култивират канабис в Чехия, ще трябва да се сдобият с държавен лиценз. Отглеждането на културата в домашни условия без лиценз ще остане незаконно.
Марихуаната ще се продава в чешките аптеки за нуждите на болни само по електронни рецепти, издадени от лекари. Марихуаната облекчава страданията при екземи и спазми, посочва ИТАР-ТАСС.


Подобни публикации