26

юни

ribbon

Глобалното застудяване измества глобалното затопляне

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Епохата на затопляне на Земята завършва и започва охлаждане. Тази констатация е направена от проф. Андрю Слайдер от Университета в Колорадо в доклад на пленарната сесия на Международната конференция по климата. Една от основните теми на дискусията е проблемът за влиянието на криолитозоните върху изменението на климата и изследване на климата на планетата Земя, предвид процесите, които протичат в Арктика и Антарктика.

Според учения, нашата планета още през 1998-2005 г. е преминала пика на глобалното затопляне, причинено предимно от високата интензивност на Слънцето през почти целия 20-ти век. Предстоящото застудяване ще доведе до значително увеличение на площите със снежна покривка и лед. „През последното десетилетие площите с арктически лед площ са намаляли значително. Но през 2007 г. ледената покривка се стабилизира и ще се увеличава.“ – казва той.
Климатичните модели са изградени с прогноза за петдесет или сто години. Но влиянието на криолитозоните в моделирането на климата, според учения, се отчита отскоро. Това изисква много работа по компютърно моделиране на климата, което е невъзможно да си представим без влиянието на районите на вечната замръзналост и снежната покривка.
„Динамиката на климатичното моделиране в световен мащаб изисква едно задълбочено проучване на дълбоко замръзналата земя – казва Слайдър – Но само по този начин ще се постигнат по-точни резултати Например, при изследването на изменението на климата е много голямо значението на процесите, възникващи в снежната покривка. Тези наблюдения предполагат изучаването на почвени слоеве на дълбочина от три до четиридесет и седем метра. „


Подобни публикации