25

ное

ribbon

Айнщайн може да е доволен в Рая

Немски физици доказаха теоретично предсказан от великия ум студен кондензат на фотони

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Абсолютно нов източник на светлина, представляващ „студен” кондензат от фотони, за първи път в историята успяха да разработят физиците от университета в Бон. Досега се смяташе, че фотоните-частици от електромагнитното излъчване, не могат да „се държат” като атоми от обикновено вещество. Ако фотонът изстине, той изчезва, а заедно с него изчезва и светлината. Но учените успяха да охладят и освен това да задържат фотоните в специално устройство.

Полученият източник на светлина може да бъде използван при разработката на принципно нови типове лазери или за многократно повишаване на ефективността на слънчевите панели, които са в основата на системата за преработка на светлината в електроенергия, съобщава Nature.

Елементите, моделирани на базата на фотонните кондензати ще могат да изработват електричество дори и в мрачно време. Сега концентрирането на слънчева светлина при облачно време беше възможно само с помощта за оптически лупи.

Първите успешни експерименти, които принципно доказаха възможността за създаването на т.нар кондензат Бозе-Айнщайн бяха проведени от американските учени преди 15 години. Но тогава те успяха да кондензират само атоми на метали. За тези си опити американските физици получиха Нобелова награда за физика през 2001 година.


Подобни публикации