18

апр

ribbon

Бургаски математици отново сред националите

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Възпитаниците на ПМГ”Акад. Н. Обрешков” за пореден път постигнаха блестящи резултати. Тодор Марков е в разширения национален отбор по математика в старша възрастова група, а Костадин Гаров и Мария Делякова са в разширения национален отбор по математика в младша възрастова група.

Петима от 14-те бургаски математици, класирани за Националния кръг на олимпиадата по математика, проведена на 13-14 април 2013 г. в гр. София, се завърнаха с призови места.
Дванадесетокласникът от ПМГ „Акад. Никола Обрешков” Тодор Марков постигна блестящ резултат в олимпиадата и му е присъдена оценка Отличен 6,00, която му дава право на безконкурсен прием в Софийски университет. Той вече е част от 16-те математически национали в разширения състав на отбора. Разбира се, пред него все пак остава предизвикателството – да влезе в основната шестица, за което предстоят контроли в началото на месец май. Така той би получил сигурна „виза” за международната олимпиада в Колумбия това лято. След това го очаква Станфордския университет в Калифорния, САЩ, където вече е приет и стартира с богата колекция от завоювани отличия в поредица математически турнири у нас и зад граница.
Като шампиони при осмокласниците в разширения състав на националния математически тим влизат Костадин Гаров и Мария Делякова, която постигна максимален резултат и е класирана на първо място. Те ще участват и в Световното състезание по математика ВIMC, домакин на което за първи път става европейски град и това е Бургас.
Медал от националната олимпиада донесе и седмокласникът Радостин Петров. Той зае второ място, с което му се присъжда оценка Отличен 6,00 по математика за предстоящия приемен изпит след седми клас. С грамота бе отличена и носителката на втора награда Сиана Жекова, също в седми клас.


Подобни публикации