23

ное

ribbon

Стефан Китанов е Мениджър №1 на Europa Cinemas

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Всяка година Europa Cinemas отличава някои от киносалоните в мрежата с три награди за най-добри и интересни постижения. През 2012 година като най-добър мениджър е награден Стефан Китанов, съобщи rakurs.bg . „Тази награда се връчва на г-н Китанов като признание за успешната му работа като мениджър на Дома на киното – годишно броят на зрителите в този киносалон, член на мрежата на Europa Cinemas, се е удвоил в сравнение с 2004 година.

Наградата е и признание за създаването и развитието на Международния филмов фестивал София Филм Фест, който се усъвършенства през годините, както и за важния принос към развитие на разпространението и промоцията на европейско кино в България чрез разпространителската дейност, създаването на София Филм Фест на брега и София Филм Фест на път. Наградата е също така оценка за дейността на Китанов като продуцент в региона и по-специално създаването на София Мийтингс – пазарът за копродукции на Международния София Филм Фест, както и за продуцентската му дейност и участието в копродукции в югоизточна Европа”,
пише в официалното писмо, подписано от Президента на Europa Cinemas Йън Кристи и Генералния директор Клод-Ерик Поару.

Китанов става директор на Дома на киното през 1992 година, две години по-късно основава компанията RFF International, а през 2001 – Арт Фест и това му дава възможност да развие идеите си за участие в продуциране на филми и разпространението им, както и стремежа за организация на фестивали.
Домът на киното става член на веригата Europa Cinemas през 1995 година, компанията Арт Фест е отговорна за менажирането на киното от 2003 година, а от 2007 заедно с „Камера”. Днес Арт Фест има в каталога си над 50 европейски и световни филмови заглавия, а публиката в Дома на киното е удвоила своя брой в последните 10 години. Китанов е участвал в продуцирането на повече от 12 филма, най-успешният от които – „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” с режисьор Стефан Командарев, беше включен сред 9-те номинации за най-добър чуждоезичен Оскар и беше разпространен в над 100 държави по света.
Международният филмов фестивал София Филм Фест, стартирал през 1997 година, осигурява международна известност и на Дома на киното. Акредитиран от FIAPF, фестивалът представя дебютни и втори филми в своята конкурсна програма, както и най-доброто от световното съвременно кино на публиката в България. В същото време български и регионални филми печелят публика в лицето на международните гости на фестивала.

През 2004 година в рамките на фестивала стартира София Мийтингс, който се превърна в един от ключовите пазари за копродукции в Европа, подкрепян от програма MEDIA на Европейската комисия. През 2009 година Домът на киното представи инициативата „София филм Фест за учащи”, която дава възможност на ученици и студенти да посещават свободно филмите, включени в програмата, придружени от представяне и дискусии с утвърдени киноспециалисти. Това е дългосрочен проект с особено значение за образованието на младите поколения и запознаването им с различни култури.

През същата година стартира и реализирането на идеята „София Филм Фест на път”, продължила представянето на фестивална програма в Бургас и Пловдив, превърнало се вече в традиция.


Подобни публикации