14

фев

ribbon

„София филм фест на брега” 2013 – в памет на Йорданка Ингилизова

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Единадесетото издание на „София филм фест на брега” ще бъде в памет на Йорданка Ингилизова, заяви днес художественият директор на фестивала режисьорът Георги Дюлгеров на пресконференция в ДТ „Адриана Будевска” Бургас, на която взеха участие още зам.-кметът по образование и култура Йорданка Ананиева и директорът на ДТ „Адриана Будевска” Борислав Чакринов.

„Този фестивал трябва да мине и ще мине под този надслов”, заяви Дюлгеров. „Десетте издания на фестивала се дължат на Данчето Ингилизова, на нейната вяра, че в Бургас можеше да има такъв фестивал. Тя го зачена с идеята да се състои и той се състоя. Тя не беше от Бургас, но направи повече за културата на този град от мнозина, които са родени тук и това е единственото им достойнство”, допълни още той.
Делото на Йорданка Ингилизова ще бъде продължено от двете й дъщери – Кристина и Александра, които са ангажирани с организацията на киносъбитието.
Дюлгеров разкри подробности по фестивалната програма – отново гледаме филм с номинации за „Оскар” – европейският „Любов” на Михаел Ханеке спечели „Златна палма” в Кан. Сред останалите 20 филма, които ще се борят за двете награди на журито и публиката „Сребриста чайка”, са „В мъглата” на Сергей Лозница, „Ангелският дял” на Кен Лоуч, „Ловът” на Томас Винтерберг, „Кралски афери” на Николай Аркел и други ленти от Босна и Херцеговина, Сърбия, Германия, Латвия, Румъния и др.
Сред тях са и три български заглавия – документалният „Витоша” на Любомир Младенов, с който „София филм фест” стартира на 7 март в София, режисьорският дебют на оператора Емил Христов „Цветът на хамелеона” и „Джулай” на Кирил Станков.
Председател на журито тази година ще бъде Христо Димитров-Хиндо, на когото Георги Дюлгеров остъпва поста заради снимките на новия си филм „Буферна зона”, част от които ще бъдат на бургаските солници. Членове на журито са зам.-кметът по образование и култура Йорданка Ананиева, Борислав Чакринов, Александра Ингилизова и Христо Симеонов. Филмите преди всяка прожекция ще представя режисьорката Светла Цоцоркова, която е от Бургас и се гордее с това.
„София филм фест на брега” се организира от 2003 г. като специално издание на фестивала-майка „София филм фест” с финансовата подкрепа на община Бургас, „Арт Фест” и сдружение „На брега”, спонсори и приятели.
Фестивалът ще се проведе от 14-22 март 2013 в новото Общинско кино в ДТ „Адриана Будевска”.


Подобни публикации