• Апостроф


    Доберманите от жълтите павета

    Тодор Канев

    Отбелязахме четвърт век от началото на демократичните промени у нас. Според прокламираното през това време, ние вече сме заживели в едно демократично и свободно общество, в което има правото да изразяваме нашето лично мнение, както и че имаме пълната свобода на словото. Под път и над път това го говорят журналисти, политолози, социолози, десни политици и даже президентът на Републиката Плевнелиев, който с хъс ни убеждава, че е много по-добре да сме бедни, да има всевъзможни икономически трудности, да нямаме газ и отопление, но да сме свободни и в НАТО и ЕС. Разбира се, бидейки милионер президентът може да си позволи това, нали сит на гладен не вярва…

    Пълният текст

  • uk_rentacar

13

юни

ribbon

Международният месец на фотография 2012 и в Бургас

Публикувано в: Култура; (8) прочитания
От: pointburgas

В рамките на международния месец на фотография 2012 г., Фотографска академия «Янка Кюркчиева» и Галерия «13-то стъпало», представят проекта «Flash Back – внезапна проява на съзнание за отминали случки, събития, хора, съдби!» на Ненчо Балкански, който е проблясъци от минало време, светкавици в настоящето на високите технологии, интернет и смаляващ се свят. Места извън „тук” и „сега”, където животът тече в паралелно пространство, на една ръка разстояние. Меланхолично пътуване извън света на глобализацията.

На пръв поглед фотографиите на младия автор, които публиката ще види утре от 19 ч., изобразяват останки от миналото, отдавна забравени места, но погледнете ли ги от друг ъгъл, отминавайки ги, проблясват с нов живот като от паралелен свят. Сякаш оживяват, уловили светлината от същината на живота.
Ненчо Балкански оставя зрителя сам да интерпретира историите, които са се случили на изобразените места. Той само напомня, че времето е условност. Авторът има особено отношение към мигновението, като че ли се опитва да го задържи по-дълго. Не сме го виждала да бърза, да прави нещо припряно, дори когато другите препускат в бясна надпревара. Той не допуска напрежението да наруши деликатната му индивидуалност и ненатрапчива изразност.

Сподели: