15

ное

ribbon

Kлоуни ще помагат за лечението на болни деца

Публикувано в: България;
От: pointburgas

По инициатива на Организация на евреите в България “Шалом” посолството на Държавата Израел от 19 до 23 ноември 2012 г. известният израелски актьор Давид Бараши ще представи проекта “Медицински клоуни”. Това е практика, която има успешни резултати в Държавата Израел от 2002 г. и днес има около 100 медицински клоуни в педиатричните болници в Израел.

След като преминат специално обучение клоуните подпомагат работата на медицинските екипи, които се грижат за лечението на децата.
Посещението на Давид Бараши е част от инициативата на ОЕБ “Шалом” “Направи добро” – 70 добри дела за 70-годишнината от спасяването на българските евреи през 1943 г. и почитане пометта на загиналите евреи от Македония, Беломорска Тракия и Пирот в лагерите на смъртта по време на Втората световна война. Ще бъдат обучени трима младежи-доброволци, които ще посещават педиатричните клиники в София.

Ð’ събота Давид Бараши ще изнесе лекция в София в учебната кинозала на НАТФИЗ “К. Сарафов”. Той ще разкрие пред студентите как медицинските клоуни чрез универсалния език на клоунадата и смеха преодоляват социалните и религиозните различия, за да помагат на децата да се справят с болестите и страданията. На 20 ноември 2012 г. от 10.00 ч. Давид Бараши с Николай Николаев ще посетят клиниката по детски болести на Университетска болница „Александровска”, София, ул. “Св. Георги Софийски” â„– 1 и ще се срещнат с децата, които се лекуват в клиниката.


Подобни публикации