27

яну

ribbon

60% от гласувалите подкрепиха нова АЕЦ

Публикувано в: България;
От: pointburgas

60% от гласувалите на референдума днес са дали положителен от отговор на въпроса “Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена централа”. Останалите 40% са против. Гласували са 21.8% от хората с право на глас. Това сочат данните на социологическата агенция “Алфа рисърч”, съобщи шефът на агенцията Боряна Димитрова в студиото на БНТ.

Активността е на границата – по закон ако в допитването са участвали над 20% от общия брой на избирателите, посочени от ГРАО – 1 389 824, преобладаващият отговор се оформя като проекторешение на парламента и се разглежда от депутатите.
Възможна е 1-2% разлика спрямо данните от паралелното преброяване, които се очакват след около час, коментира Димитрова.
Интересно е какво стои зад отговорите “не” и “да”. Данните на “Алфа рисърч” показват, че 55% от гласувалите “за” подкрепят “Белене”. 20% от гласувалите са за нова ядрена мощност в “Козлодуй”, но са против “Белене”. 20% са категорично срещу нови ядрени мощности в България.
Най-висока подкрепа “Белене” има сред хората над 60 г. -72%. Ð’ групата 31-60 г. 57% са “за” нова ядрена централа, сред най-младите – разделението е 50:50 “за” и “против”.


Подобни публикации