17

яну

ribbon

Собственици от Иракли и Емона ще съдят държавата

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Собственици на терени в Иракли и Емона се заканиха да съдят държавата заради дългогодишната забрана за строеж в бащините им земи. Според тях еколози заблуждават обществото, преследват лични интереси и пренебрегват правата на собствениците по крайбрежието, предаде БНТ.

По-голямата част от земите в района на Иракли са на българи – бежанци от Мала Азия. Ð’ далечната 1924 г. правителството ги оземлява и от тогава наследниците им пазят нотариалните актове за нивите. Ð’ продължение на 20 години те са изплащали земите със заеми от банка.
“И сега за същите тия земи еколозите искат да ни няма. Ама как да ни няма, защо да ни няма? И като гледам на телевизията отдолу написано “Долу ръцете от Иракли” – какво значи това”, пита Паска Пенкова.
Според Апостол Тодоров около 10 хиляди любители на дивото къмпиране нарушават правата на собствениците и нанасят вреди на околната среда.
“И в момента тези, които протестират, не са точно еколози. Това са хората, които цяло лято плажуват и живеят на Иракли без да имат право. Правят го по най-дивашкия начин. Просто те си защитават голямата емоция да могат да прекарват цяло лято на плажа безплатно”, твърди Тодоров.
Собствениците на терени в Иракли са убедени, че там може да се развива екосъобразен туризъм.


Подобни публикации