21

яну

ribbon

Майки искат общини и държава да не финансират чалгата

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Държавата и общините трябва незабавно да спрат да финансират, субсидират и подкрепят чалга индустрията, а кметовете и областните управители да дадат личен пример и да преустановят веднъж завинаги позорната практика да се канят нашумели поп-фолк певици за участия в големите градски празници и тържества, като им плащат за изявите тлъсти хонорари от общинските бюджети с парите на данъкоплатците. За това настояха в отворено писмо от сдружението ”Майки срещу насилието в Студентски град”.

От сдружението дават редица примери за държавни или общински сгради, чиито помещения и зали се отдават за фолк заведения и концерти и настояват тази практика да се преустанови. Оттам се обръщат към вицепремиера Симеон Дянков, който е принципал на НДК, и го призовават “да внуши на новото ръководство на Националния дворец на културата, че занапред зала 1 на НДК не бива да се отдава под наем за грандиозни и пошли чалга концерти“.

“НДК е строен именно за дворец на културата, за да развива най-вече конгресен туризъм, а не като средище за популяризиране на ориенталски ритми и кючеци. Налагането, лансирането на чалга културата е едно от най-уродливите явления на българския преход, но борбата с чалгализирането на нацията съвсем не е обречена“, посочват от сдружението.

Оттам дават пример, че през лятото на 2010 година Светият синод остро възрази срещу организирането на чалга на площада пред храм-паметника “Александър Невски” и след намеса на Столична община въпросните “мероприятия” пред храма са били преустановени.

От родителската организация ще настояват и министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков да разпореди незабавно прекратяване на наемните договори със собствениците на чалготеките в Зимния дворец в Студентски град, функциониращи в грубо нарушение на Закона за физическото възпитание и спорта. “Повече от скандално и абсурдно е да позволяваме националната спортна база и модерни спортни съоръжения, собственост на държавата, да се трансформират в поп-фолк клубове и кръчми“, заявяват от сдружението.


Подобни публикации