16

яну

ribbon

Външно иска задължителни застраховки, за да ни помага при нужда в чужбина

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Външното министерство смята да въведе задължителна застраховка “Помощ при пътуване” за българите, които излизат в чужбина. Тази мярка може да влезе в закон за консулските задължения на държавата по отношение на българските граждани в чужбина, концепцията за който бе представена от външния министър Николай Младенов.

Той обясни, че ще се търси широко обществено обсъждане на проектозакона, като предстои да се изяснят точните му параметри и са възможни промени в първоначалната концепция, включително и по въпроса за застраховките. От думите му стана ясно обаче, че на този етап не се обсъжда възможността граничните полицаи да проверяват българите на излизане от България дали са застраховани.
Според концепцията задължителната застраховка ще е условие за предоставянето на помощ. Липсата на такава застраховка ще “има за последица отказ за предоставяне на средства от българската държава, освен в случаите на предоставяне на социална помощ”.
Рисковете, които ще се покриват от застраховката са: репатриране, тежко заболяване и необходимост от спешна медицинска помощ. Тя трябва да покрива пътните разходи по връщане до България и стойността на получената медицинска помощ.
При организирани пътувания с цел работа зад граница, застраховките ще бъдат плащани от посредниците.
Идеята на бъдещия закон е да се систематизира защитата на българите зад граница, като се посочи ясно и точно какво могат да очакват от държавата.


Подобни публикации