22

ное

ribbon

Видeото удари “У”-бизнеса

С една четвърт намаляха младите шофьори

Публикувано в: България;
От: pointburgas

За по-малко от два месеца след въвеждането на видеонаблюдение на шофьорските изпити, младите шофьори са намалели с 25 процента, обяви транспортният министър Александър Цветков. Според него това показвало, че корупцията с издаването на шофьорски книжки била прекратена.

Първите 70 камери за видеонаблюдение на изпитните зали, където се решават листовките, бяха монтирани в залите в началото на миналия месец. Записването на изпита по кормуване пък става с камера, не по-голяма от 20 сантиметра. Устройството се носи и монтира от изпитващ служител на Автомобилна администрация. То се прикачва на предното стъкло на автомобила с лепенка, която може да се ползва многократно.

След приключването на изпита камерата се сваля. Записът, направен от нея, се съхранява една година за последващ контрол.

Друга от предприетите мерки срещу купуването на книжки беше премахването на комисията, която следеше за провеждането на тематичния изпит и веднага нанасяше оценките. На нейно място вече има квестор, а листовките са анонимни. След приключването на самия изпит той запечатва в отделни пликове листовките и номерата на кандидатите и те се изпращат в съответния областен отдел на Автомобилна администрация.

С въвеждането на промените стана ясно, че новият метод няма да повиши държавната такса за изпитите. Повечето от кандидат-шофьорите също не се възпротивиха срещу мерките, които бяха приветствани и от Съюза на преподавателите на авто-мото подготовка.


Подобни публикации