19

фев

ribbon

Бронирани машини пазиха управниците в столицата от народната любов

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Целият наличен състав на СДВР, военна полиция, НСО, жандармерия, охранителна полиция, общинска полиция с подкрепата на бронирани военни машини се ангажираха да пазят представителите на властта пред паметника на Васил Левски в София от разгневената тълпа, която беше готова да пробие кордоните и да стигне до възпоменателната церемония по повод 140-годишнината от смъртта на Апостола, предаде Медияпул.

Граждани, допуснати в охранявания периметър около паметника, освиркаха поднасянето на венец от името на премиера Бойко Борисов, който предпочете да не присъства на церемонията.
Протестиращите срещу правителството и високите цени на тока тръгнаха от Орлов мост малко след 18.00 часа и се сблъскаха с плътната полицейска блокада около Народното събрание и паметника на Васил Левски. Около 500 души тръгнаха към паметника, но бяха спрени от полицията. След кратки преговори зам.-шефът на СДВР Христо Терзийски отказа да допусне протестиращите до паметника и те решиха да заобиколят блокада през ул. Московска. Там обаче също имаше полицейски кордон.

По-агресивно настроени младежи хвърлиха няколко бомбички срещу полицаите. Тъй като церемонията пред паметника вече беше приключила, те решиха да се насочат към Народното събрание, където лозунги дигаха привърженици на “Атака”. Така пред сградата на парламента се събраха около 2-3 хиляди души, обединени единствено от протеста.

Митингуващите не се задържаха пред НС и отново се насочиха към Орлов мост. Стигайки там, обратният им път към Ректората бе препречен от полицията. Предните части на протестиращите, главно от млади футболни привърженици, започна да замеря полицаите с бомбички и бутилки. Това продължи около 15 минути, след което органите на реда рязко настъпиха към протестиращите и с палки започнаха да ги разпръскват. Стигна се до схватки и и доста протестиращи отнесоха тежки удари. Можеха да се видят окървавени лица.

Около 40 годишен мъж остана да лежи на земята, докато след 20-ина минути дойде линейка, за да го откара. Стана ясно, че от медицинска помощ се нуждаят поне още двама, пострадали от полицейските палки. На този фон продължиха мощните освирквания и скандирания.

Малко по-рано около 500 природозащитници протестираха мирно пред сградата на Министерския съвет срещу разрешението да се застроява Пирин.

Привържениците на “Атака” в същото време започнаха традиционното си факелно шествие към паметника на Левски с обещането на лидера Сидеров шествието да е мирно, но не мълчаливо.

снимка focus-news.net


Подобни публикации