25

ное

ribbon

Студентки от БСУ направиха фотосесия срещу насилието над жени

20% са пострадали, а 60% от анкетираните в университета са били свидетелки на насилие над жени

Публикувано в: ОбразованиеБургас;
От: pointburgas

Не” на насилието над жени казаха студентите на Бургаския свободен университет. С провокираща фотосесия „Мълчанието говори” младите хора се включиха в инициативата на Zonta International ‘Say NO – Unite’ и други международни женски организации в Международния ден за ненасилие срещу жени.

Единадесет от фотографии разкриват физическото и емоционалното страдание на жените  жертви  на насилие. Дванадесетият фотос показва щастливите лица на студентите от БСУ, които застанаха пред обектива на колегата си Кирил Пейчев, студент по фотография в Нов български университет, за да изкажат своята гражданска позиция по проблема.

„Насилието над жени е тежък социален проблем в нашето патриархално общество – категорична е четвъртокурсничката Калина Тончева, която участва във фотосесията. – Не трябва да чакаме мълчаливо този проблем да се реши от само себе си,”

Студентите от Центъра по хуманитарни науки още на 12.11.2010 г. проведоха проучване сред 200 свои колежки от Бургаския свободен университет. Резултатите от анкетата недвусмислено показват сериозността на проблема.

Над 60% от анкетираните са били свидетели на насилие над жени, а 20% са жертви на такова. Цели 65% от участниците в проучването познават мъже, склонни към упражняване на насилие над жени. Почти всички анкетирани (90%) са съгласни, че психологическият тормоз трябва да се счита за акт на насилие. 85% от анкетираните жени заявяват, че по този наболял проблем трябва да се води активен диалог сред младите хора и обществото като цяло.
Насилието над жени е световен проблем. Всяка трета жена е бита или сексуално насилена през живота си според Комисията на ООН за положението на жените. Най-често срещаното насилие над жени е физическото. Жертвите на полово-основано насилие води до многобройни физически, психологически, сексуални и репродуктивни проблеми. Най-често извършителите на насилие над жени са интимните партньори.

В България новообразуваните дела за домашно насилие само за 2009 г. са 1300, като са концентрирани в най-големите български градове София, Варна, Бургас, Пловдив и др.


Подобни публикации