31

окт

ribbon

Неврохирурзи настояват касата да плаща импланти

Това би предотвратило превръщането на здрави хора в инвалиди

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Здравното министерство да намери начин и чрез здравната каса да заплаща импланти, които се използват в неврохирургията. По този начин ще се предотврати превръщането на здрави хора в инвалиди и ще се спестят средства от грижите за тях в социални домове. Това заявиха участниците в ХІХ Национална конференция по неврохирургия, завършила в Несебър.

Около 7 000-8 000 души годишно се нуждаят от поставяне на различни видове импланти – предимно в гръбначния стълб, след травми, катастрофи или вследствие на дегенеративни изменения. Една такава система струва между 10 000 и 12 000 лв., сумата е непосилна за огромно количество пациенти.

„Така, вместо да прилагаме новостите в медицината, сме принудени да лекуваме по стари начини и да не постигаме добри резултати. Затова ще излезем с остро писмо до здравното министерство и здравната каса – държавата да поеме цената на имплантите. Така е в много страни по света”, обясни проф. Венцеслав Бусарски, председател на Научния комитет на ХІХ Национална конференция по неврохирургия, която приключи  в Несебър. В нея взеха участие над 200 специалисти – неврохирурзи, спинални хирурзи,  неврохирургични сестри от България, Полша, Чехия, Македония, Португалия.

Домакин на проявата бе МБАЛ-Бургас АД, което се случва за пръв път. „Благодаря на колегите от бургаската болница, с които организирахме конференцията, както и на подкрепата на ръководството на града, докато бях изпълнителен директор”, заяви доц. д-р Стефан Станчев, който бе председател на организационния комитет форума и една година изпълняваше длъжността изпълнителен директор на МБАЛ-Бургас.

Липсата на държавно финансиране за имплантите се оказа един от най-сериозните проблеми, обсъждани на конференцията. Въпреки високите цени в България все пак се извършват по 2 500 подобни операции годишно, които се заплащат от пациента.

В конференцията участваха специалисти от водещи неврохирургични клиники в страната, които представиха и първите резултати от имплантиране на подкожни пейсмейкъри, които лекуват хронична болка, неповлияваща се от никакви медикаменти.

За пръв път в страната неврохирурзите имаха уникалния шанс да работят с най-модерна апаратура, предоставена от генералния спонсор на конференцията – фирмата Medtronic, която държи огромен дял от пазара на медицинска техника в света. За целта бе пригодено специално помещение с 10 работни плота, наподобяващи 10 операционни. Със специално облекло неврохирурзите изучаваха възможностите на апарата – уникална бормашина с 85 000 оборота в минута, която има многофункционално приложение – при мозъчни и гръбначни операции, в лицево-челюстната хирургия. Специално за уъркшопа бяха доставени обработени животински кости, за да може условията на работа максимално да се доближат до реалните. С друг накрайник лекарите старателно се опитваха да отстранят черупката на яйце, без да наранят ципата под нея.


Подобни публикации