4

фев

ribbon

Здравната каса ограничава направленията

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Тази година Здравната каса ще изчислява лимитите за направления на личните лекари по нова методика. Според лекарската колегия в Бургас тази година пациентите по-често ще чуват, че няма направления, предаде БНТ. От тази година отпада и надвишаването от 10% на лимитите за направления, което досега личните лекари можеха да правят, без да бъдат санкционирани. Това ще затрудни работата им, защото след 15 число на месеца талоните се изчерпват, категорични са джипитата.

“Какво означава, че хората ще боледуват в първите 15 дни от месеца и във вторите 15 те вече нямат право”, каза д-Ñ€ Елина Савова – общопрактикуващ лекар.
За да не връщат пациенти, много от лекарите надвишават лимитите, с които разполагат, а след това плащат глоби.
“Ð’ края на краищата, ако изтървеш един човек с пневмония и не си му направил на време рентгена, какво правим? Как ще се оправдавам, че лимитът ми ли е свършил? Ако трябва ще платя от джоба си, ако трябва изследванията, които съм надвишила, но не можеш да си позволиш да загубиш човек”, допълни д-Ñ€ Савова.
Въпреки че плащат редовно осигуровките си, много от хората в Бургас признават, че им се е случвало да им бъде отказано направление за специалист или за изследване.
Много от семейните лекари са против каквито и да било лимити. Според тях професията им се е превърнала повече в диспечерска и на тях не се гледа като на специалисти.


Подобни публикации