• Апостроф


  Доберманите от жълтите павета

  Тодор Канев

  Отбелязахме четвърт век от началото на демократичните промени у нас. Според прокламираното през това време, ние вече сме заживели в едно демократично и свободно общество, в което има правото да изразяваме нашето лично мнение, както и че имаме пълната свобода на словото. Под път и над път това го говорят журналисти, политолози, социолози, десни политици и даже президентът на Републиката Плевнелиев, който с хъс ни убеждава, че е много по-добре да сме бедни, да има всевъзможни икономически трудности, да нямаме газ и отопление, но да сме свободни и в НАТО и ЕС. Разбира се, бидейки милионер президентът може да си позволи това, нали сит на гладен не вярва…

  Пълният текст

 • uk_rentacar

19

Ное.

ribbon

Бургаски младежи отбелязаха Деня на тоалетната

Публикувано в: Бургас; (17) прочитания
От: pointburgas

За втора поредна годинат в България доброволци от фондация „Астика” заговориха за проблемите на тоалетната. 19 ноември е Световният ден на тоалетната. По инициатива на Младежки информационно-консултантски център „Астика”- Бургас се проведе кампания с цел да се обърне внимание на проблема, пред който са поставени над 2,6 милиарда души в света или 40 % от населението на Земята, които нямат тоалетна и течаща вода.

Тези хора са поставени в неподходящи хигиенни условия, причина за много заразни инфекции – дизентерия, диария и други. Не малка част от българските граждани все още нямат канализация до домовете си и ползват външни тоалетни без течащата вода. Проблемът е актуален за почти всяко българско село или по – бедните градски райони.
Ето защо доброволците на младежката организация Астика подготвиха свои нагледни материали с апел към гражданите, да се замислят за проблема. На своите плакати, които изложиха в центъра на Бургас, те отбелязаха следните факти:

– Ежегодно в световен мащат 2,2 милиона деца под 5- годишна възраст умират от дехидратация в следствие на диария, т.е. на всяка 14 секунда умира по едно дете от дизентерия.
– 50 % от болниците в света са заети от пациенти страдащи от зарази в следствие на липсата до безопасна питейна вода и лоши хигиенни условия.
– Една десета от глобалните заболявания могат да се преодолеят, като се подобри водоснабдяването и канализацията на хората. Това ще повиши и тяхното качество на живот.
– Изчислено е, че подобряването на санитарно хигиенните условия може да спаси 750 000 деца от смърт годишно.

Сподели:

Подобни публикации
  няма намерени