2

ное

ribbon

Бургаските медици поеха щафетата на протеста

Лекарите искат реформата да се прави от здравното министерство, а не от финансовото

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Около триста лекари и медицински сестри излязоха на протест пред бургаската многопрофилна болница. Почти час те скандираха исканията си и издигаха плакати, изразяващи недоволството им. Основната мишена на недоволните медици бе финансовият министър Симеон Дянков, самият протест протече под мотото “Финансирането на здравеопазването – вредно за вашето здраве”.

В редиците на протестиращите имаше техни колеги от здравни заведения в областта, както и общопрактикуващи лекари. В организираната от КТ “Подкрепа”, КНСБ и Лекарския съюз акция участваха и секретарят на БЛС д-р Димитър Ленков и председателят на Регионалната колегия д-р Здравко Димитров.

С включени сирени на линейките към протеста символично се включиха и медиците от “Спешна помощ”. Бургас е четвъртият град в страната, в който лекарите поеха щафетата на протеста.

Недоволните дават един месец срок на касата и ресорното ведомство да изплатят сумите, които се дължат по извършените дейности, както и да се потърси отговорност за причините да не бъдат преведени парите на лечебните заведения.

Недоволството се подхранва и от прехвърлянето на средства от Здравната каса към финансите на министерството, с които ще бъдат лекувани неосигурени т.е. дават се пари за дейностите, които досега са плащани от министерството – хемодиализа и спешна помощ.

Според медиците от шумно прокламираните 3.5 милиарда бюджетни лева едва 20% са предназначени за заплати на лекарите, останала сума е предвидена за лекарства и консумативи. Те настояват да се започне най-после прословутата здравна реформа и искат точни правила, с които да работят нормално. Това е единствената възможност техният труд да получи достойно заплащане. Лекарите са категорични, че реформата в здравеопазването трябва да се прави с медиците и пациентските организации, а не с финансовото министерство.

В приетата от протестиращите декларация до правителството и здравното министерство се поставят искания и за премахване на делегираните бюджети. Медиците настояват за справедливо разпределение на средствата за здравна помощ, здравното министерство да поеме ангажимента си към държавните болници, а здравните вноски да се харчат само за здраве.


Подобни публикации