12

окт

ribbon

Модерен скенер за Бургаската библиотека

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

И Регионалната библиотека “П.К. Яворов” в Бургас вече е притежател на супермодерен скенер за книги. Новата придобивка е на стойност 80 000 лева и е част от проекта “Обединен каталог на български периодични издания. Дигитална колекция до 1944 г.”, чиято цел е дигитализиране на българския периодичен печат.

Благодарение на новата апаратура 25 заглавия или общо над 35 000 страници от бургаски вестници и списания ще станат достъпни до своите потребители от всяко кътче на планетата.

Букскенерът ще замести почти всички процеси, които човек извършва ръчно –обработка на сниманите страници, разделянето им на снимкови файлове, именуването на файловете дори. Единственото, което модерната машина не може да прави сама, е да отгръща нова страница.

1000 страници за час може да сканира апаратурата. Програмата е направена така, че на всеки шест секунди да трябва да се обръща нова страница. Машината сама ще ги обработва след това, ще изтрива петна от тях, ще хоризонтира страниците, ще ги описва и ще им дава име.


Подобни публикации