14

сеп

ribbon

Римска статуя на богиня получи музеят в Бургас

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Бургаските читничари подариха антична мраморна статуя на римска богиня. Произведението на древните скулптори е задържано при щателна митническа проверка на митническия пункт в Лесово през юни тази година. Тя е открита в камион с турска регистрация, пътуващ за Белгия. Статуята е била замърсена с пръст и кал и увита с брезентово покритие в специално направен тайник.

Според законовите разпоредби, ценната находка остава за съхранение в Бургаски регионален музей до установяване на произхода на статуята и дали се издирва от Интерпол, уточни ст.н.с.г-жа Цоня Дражева, директор на Регионален бургаски музей.

По античната статуя няма сигнатура на музей, което означава, че вероятно е иманярска находка и след приключване на административно-наказателното производство, тя ще остане в България, смятат експерти.

Статуята е датирана около втори век от новата ера. Вероятно е на богиня или аристократка и е украсявала форума на голям римски град, изработена е от средиземноморски мрамор, смята Цоня Дражева.

Главата на статуята вероятно е била отстранена в епохата на ранното християнство, което се е случило и с други статуи през този исторически период,

Бургаският регионален музей е единственият в страната извън София, който разполага със самостоятелна експозиция от десетки културно-исторически ценности – статуетки, старинни мебели, икони, картини, предмети на изящното изкуство и други автентични ценности, задържани от митническата слжба в Бургас през последните години.


Подобни публикации