24

юни

ribbon

БСУ и БАН ще си помагат взаимно

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Бургаският свободен университет и Българската академия на науките подписаха днес рамково споразумение за сътрудничество в областта на учебния и изследователския процес с цел повишаване ефективността на двете институции. Под него положиах подписи акад. Никола Съботинов, председател на БАН и проф. д-р Васил Янков, ректор на БСУ.

Споразумението предвижда осъществяване на съвместни разработки в научната и развойната област, организиране и провеждане на научни форуми и мероприятия /конференции, симпозиуми, семинари/, повишаване нивото на квалификация на академичния състав.

Рамковият документ предвижда създаване на условия за мобилност на учени и докторанти, обмен на членове на начно-преподавателския и научноизследователския състав, съвместно обучение на докторанти на научните звена от двете институции по научни специалности и курсове.

Акад. Съботинов изнесе и пленарния доклад „Образование, наука, иновации” в научната конференция с международно участие на тема: „Взаимодействието теория – практика: ключови проблеми и решения”, която се откри днес в университета. Най-големият научен форум в БСУ тази година е посветен на 20-годишнината от създаването на Бургаския свободен университет.

От българска страна участват над 250 преподаватели с доклади от всички университети в страната. Международните партньори на конференцията са университети, с които БСУ има подписани договори за сътрудничество. Това са: Университетът „Арел” в Истанбул, Тракийският университет в Одрин, Финансовият университет при Правителството на Руската Федерация в Москва, Държавният университет в Тбилиси, Грузия. Участват още преподавателски екипи от университети и образователни институции в Македония, Румъния, Косово, Швейцария, Шри Ланка и др.


Подобни публикации