19

май

ribbon

На ход е “За пчелите и хората”

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Фондация Credo Bonum започва информационна кампания, посветена на проблема с високата смъртност при пчелите. Кампанията е част от проекта „За пчелите и хората”, който се реализира с подкрепата на фондация „Чарлз Стюарт Мот”, предоставена чрез фондация „ЕкоОбщност”.

„За пчелите и хората” ще продължи през цялата година и ще залага на опита на действащи пчелари, експерти от академичните среди и отговорността на всички активни граждани, за да постави основите на продуктивна комуникация по проблема. Фондацията ще направи през месец юни прожекция на американския филм „Изчезването на пчелите”, който е определян като „най-важният документален филм след „Неудобната истина” на Ал Гор. Кампанията е част от проект, иницииран от гражданска група „За пчелите и хората”.

За изчезването на пчелите се говори все по-често. Още през 2006г. пчелари в САЩ алармират за необясним проблем, водещ до голяма загуба на пчелните семейства. Нещо извън обичайната смъртност при пчелните семейства. Започват поредица от изследвания в различни лаборатории, които обаче не могат да дадат ясен отговор на въпроса за масовото изчезване на пчелите. Заключението на повечето учени е, че става въпрос за нов синдром, който те наричат „Синдром на разрушената пчелна колония” (Colony Collapse Disorder – CCD), който се изразява с напускане на пчелите-работнички на кошера и се обяснява с комплекс от причини. Сред тези причини са замърсяване на околната среда, отравянето с различни видове пестициди, влиянието на ГМО и моно култури, както и новоидентифицирани вируси сред пчелите.

Тревожността на този феномен идва от факта, че пчелите са едни от основните опрашители в екологичната система. Те опрашват 84% от растителните видове, които са част от ежедневната храна на човечеството, сред които повечето плодове и зеленчуци, които консумираме. Ако пчелите изчезнат, то това би предизвикало колапс на тази система и лишаването ни от продукти от първа необходимост като зеленчуци, плодове и други храни.

Получайки все повече тревожни сигнали за високи загуби на пчели и в България, двете организации искат да поставят проблема в контекста на сбора от причини и да потърсят съответните комплексни решения.


Подобни публикации