7

яну

ribbon

Хлебопроизводители лъжат на поразия

Диетичният хляб за диабетици бил с повече захари от обикновения

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Калоричната стойност, съдържанието на фибри, сол и захари, обявени на опаковките на 12 популярни марки диетични хлябове, не съответстват на реалното съдържание на продуктите. Това установиха тестове на асоциация „Активни потребители”, които са били проведени в лабораторията на SGS във Варна.

Оказва се, че енергийни стойности, изписани на етикетите на всички изследвани продукти, не отговарят на реалните показатели. Посоченото съдържание на влакнини в етикетите е далеч от обявеното, сочи анализът. Доказаното количество фибри в изследваните самуни е 1.02 грама фибри на 100 грама. За сравнение средното съдържание при проведен подобен тест в Холандия е 5,1 грама фибри на 100 грама, което е 5 пъти по-високо. За да се нарича диетичен един хляб, трябва има направени клинични изследвания и да има доказан диетичен ефект, който е удостоверен с протокол.
В България няма хляб, изпитан клинично. В много от фирмите се пекулира с понятието фибри и оцветяват хляба по различен начин. Преди време тъмният цвят се е докарвал от карамел, сега е на мода добавянето на малц. Той се представя като натурален продукт, но всъщност и малцът е оцветен и това дава интензивното кафяво оцветяване на суровината, а това не отговаря на съдържанието на фибри.
Най-високо съдържание на захари в теста е установено в хляба с наименование „за диабетици”, съобщават от компанията, направила изследванията. В същото време
спекулира се и с понятието ръжен. У нас няма сто процента ръжен хляб. Най-често става дума за пшенично-ръжен хляб, където диетичната суровина не е повече от 15–20 на сто.
Ръженият хляб има сивкав, а не кафяв отенък. Средата му е леко влажна и това е най-добрият индикатор за потребителите. На вкус ръжената филийка е леко кисела.


Подобни публикации