19

дек

ribbon

Божидар Димитров вече не е министър

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Министърът без портфейл Божидар Димитров е депозирал оставката си пред премиера Бойко Борисов и той я е приел. Димитров напуска поста заради съпричастност към бившата Държавна сигурност. Той няма да се върне в парламента, а ще бъде възстановен на поста директор на Националния исторически музей.

Още в събота Борисов обяви, че очаква от Димитров сам да поиска отстраняването си. Борисов, който нееднократно е защитавал Димитров по линия на агентурно минало, бе притиснат покрай искането за отзоваване на посланици с минало в службите и обвиненията за двоен аршин. В неделя той сподели пред Би Ти Ви, че с мъка се разделя с Димитров, който е бил мажоритарно избран, след като хората са знаели за работата му в ДС.

Премиерът ще приеме оставката и на заместник-министърът на вътрешните работи Павлин Димитров, който също има досие. С досиета са и 6 областни и зам.- областни управители на ГЕРБ. Според премиера обаче те не създават проблем, защото са кадрови офицери и работят на територията на страната, а не в чужбина.

Още трима депутати и шефът на митниците Ваньо Танов също са са свързани с ДС.

Министърът без портфейл Божидар Димитров бе избран като мажоритарен депутат на ГЕРБ в Бургас. Лустрационен текст в правилника на НС, който в последствие бе обявен за противоконституционен, му попречи да стане председател на културната комисия в НС заради агентурно минало и за Димитров бе създаден нов пост в кабинета.


Подобни публикации