11

юли

ribbon

Нов маршрут за поклонението до пещерата-светилище на св. Марина в Странджа

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Дирекцията на природен парк “Старнджа” изгради нов туристически маршрут от село Сливарово до пещерата-светилище на света Марина. Дванасетекилометровият маршрут ще бъде открит официално на 17 юли, когато е денят на емблематичната за Южното черноморие светица. От 2005 г. поклонническото шествие до пещерата-светилищена св. Марина е възстановено от жителите с. Сливарово и техните наследници.

Пещерата – светилище “Св. Марина” се намира се на около 12 км от село Сливарово в източна посока. Уникално аязмо, разположено в пещерата – водата, която капе от стените на пещерата – се събира в поставени на пода съдове и се възприема за аязма. Светилището е било най-големият култов център на светицата в Югоизточна Тракия, привличал в миналото поклонници чак от Цариград. Хора от близки и далечни села идвали тук на поклонение и “смиване” с лечебна цел.
С тази пещера е свързана и много древна по произход традиция – при отвора в източната й част или при иконата да се оставят умалени, изработени от тенекия или от сребро, изображения на болния орган или на цяла човешка фигура (вотиви). Вярвало се, че болестта ще остане върху изображението в пещерата.
Денят на светицата (30 юли ст. ст., 17 юли н.ст.), бил голям празник за младежите и девойките в предбрачна възраст, затова в Странджа се нарича “лефтерски панагир”.
Свещените места на Св. Марина представляват комплекси от манастирче, лечебен извор (аязмо), дърво (или няколко дървета), на които се закачат конец, дреха или част от нея с вярата, че болестта, преминала в тях, ще се самоунищожи, а човекът ще се прибере вкъщи напълно оздравял. Тези свещени комплекси се намират извън селищата, в ниски, усойни местности, най-често в пещера или дълбок дол. Така отиването към тези свещени места винаги е продължително слизане надолу.
Празникът на Св. Марина е нощен. Край нейните пещери и манастирчета поклонници правят трапези. Преспиват до пещерата с надежда за изцеление или за сън-знамение, в очакване на знак от светицата какво да направят, че да облекчат страданията си.


Подобни публикации